Presentació del municipi

El municipi d'Andratx és un dels destins més atractius de Mallorca gràcies a la seva privilegiada situació dins la geografia mallorquina: el sud-oest de la serra de Tramuntana.

Terra i mar. Andratx ofereix una gran diversitat paisatgística, des d'impressionants paisatges de muntanya i acollidores valls interiors, fins a un litoral escarpat i espectacular, amb petites cales i platges d'arena fina que conviden a un bany refrescant a les seves aigües blaves i cristal·lines.

A Andratx hi ha moltes coses per veure i fer. Són moltes les possibilitats que presenta a l'hora de gaudir de la naturalesa i de l'esport. Es poden descobrir racons de gran bellesa a través d'interessants excursions a peu i rutes en bicicleta, aprofitar les modernes instal·lacions esportives per a la diversió de tota la família o gaudir d'un dia de golf, practicar tot tipus d'esports nàutics o simplement nedar.

També són molts els actes culturals que animen la contrada andritxola. Festes, exposicions, teatre i concerts omplen l'agenda cultural els dotze mesos de l'any.

El patrimoni cultural, natural i etnològic és important i valuós. Són molts els testimonis arreu del municipi, les esglésies i ermites, les possessions i cases senyorials, les torres de defensa i vigilància, els fars... Però, el Parc Natural de sa Dragonera i la Reserva Natural de la Trapa són els principals atractius de caire mediambiental del municipi d'Andratx.

L'oferta hotelera i de restauració és de gran qualitat i una de les millors de Mallorca. Hotels, hostals, i agroturisme són les distintes opcions que es poden triar a Andratx per passar unes bones vacances. També són molts els restaurants, tant a la costa com a l'interior, on es pot degustar la més variada cuina nacional i internacional, sense oblidar l'especialitat de la gastronomia andritxola, el peix.

Totes aquestes activitats i possibilitats estan al seu abast a Andratx, un dels racons més bells de l'illa de Mallorca.

Situació geografica

El terme municipal d'Andratx està situat a la part més occidental de l'illa de Mallorca, a l'extrem sud-oest de la serra de Tramuntana, on les muntanyes presenten una menor alçada.

És un municipi costaner, amb petites cales, grans penya-segats i quatre illots, dels quals en destaca l'illa de sa Dragonera, declarada Parc Natural l'any 1995.

Andratx té una extensió de 82,55 km2 amb una altitud mitjana de 101 m. Limita amb Estellencs al nord-est i amb Calvià a l'est, mentre que la resta limita amb la mar. La distància amb Palma és de 27 km.

Els més de 11.000 habitants del municipi es reparteixen en sis nuclis de població. A l'interior s'assenten els pobles d'Andratx, s'Arracó i sa Coma; a la costa, es localitzen el Port d'Andratx, Sant Elm i es Camp de Mar.

Actualment la població autòctona es mescla amb altres ciutadans estrangers principalment alemanys i britànics, que han escollit aquest tranquil indret com a lloc de residència. Es calcula que el nombre de residents estrangers és d'uns 4.000 habitants. La xifra augmenta considerablement durant l'estiu a causa del turisme.

Nuclis de població